23-25 lipca 2021 r.
Muszla koncertowa
IV edycja festiwalu rozegrała się w oparach kuchni bałkańskiej a to za sprawą gwiazdy muzycznej – serbskiego zespołu : Marko Trnavac Brass Band. Poza melodiami z Bałkanów poznaliśmy także ich smaki. To wszystko dzięki świetnym kucharzom, a byli z nami: Wiecho Wróblewski oraz Chef Lorek, który kuchnię tamtej części Europy zna, jak mało kto. W sobotę gotowali na żywo także szefowie polanickich restauracji: Krzysztof Mielcarek z Hotelu Bukowy Park i Grzegorz Duda z Nowego Zdroju. Wśród pysznych potraw i bałkańskich melodii w Parku Zdrojowym znaleźć było można również lokalne produkty, a także stoisko jednej z największych dolnośląskich atrakcji - wrocławskiego Hydropolis. Podczas inauguracyjnego dnia festiwalu rozmawialiśmy z ekspertami Centrum Edukacji Ekologicznej o wodzie, kranówce i sposobach na ekologię w naszym codziennym życiu.
Po wieczornej regeneracji w niedzielę w samo południe ruszył drugi dzień festiwalu. Na scenie zaprezentował się wtedy m.in. MasterChef Michał Fabiszewski, któremu ubiegłoroczne Pejzaże Qlinarne Polanicy-Zdroju tak przypadły do gustu, że postanowił odwiedzić nas i tym razem. Oprócz niego pokaz wielkich umiejętności dał dobry duch festiwalu, związany z nim od lat, szef kuchni Zbigniew Koźlik. Przygotowaliśmy też coś specjalnego dla tych, których kulinarne zainteresowania sięgają nieco dalej. Głód wiedzy o dolnośląskich potrawach zaspokoił dr hab. Piotr Gryszel, rozwawialiśmy z nim też z m.in. z serowarami, mistrzami ceremonii parzenia kawy i herbaty. Na zakończenie festiwalu wystąpił natomiast folkowy zespół Madamme